Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Server­fout­codes

Serverfoutcodes uitgelegd door bestewebhost.nl

Veelvoorkomende serverfoutcodes: wat ze betekenen en hoe je ze kunt oplossen

Als website eigenaar kun je ongetwijfeld te maken krijgen met serverfoutcodes. Dit zijn codes die aangeven dat er een probleem is opgetreden bij het verwerken van een verzoek van een bezoeker van jouw website. In deze blog post behandelen we een aantal veelvoorkomende serverfoutcodes, wat ze betekenen en wat je kunt doen om ze op te lossen.

404 Fout: Pagina niet gevonden

De 404 foutmelding is een van de meest voorkomende serverfoutcodes. Dit betekent dat de server niet in staat is om de gevraagde pagina te vinden. Dit kan gebeuren als een pagina is verwijderd of verplaatst, of als er een typefout in de URL staat.Om een 404 fout op te lossen, kun je de volgende stappen ondernemen:
  • Controleer de URL om er zeker van te zijn dat deze correct is gespeld.
  • Controleer of de pagina daadwerkelijk is verwijderd of verplaatst.
  • Maak een aangepaste 404 foutpagina die bezoekers informeert over de fout en mogelijk andere nuttige links bevat.

403 Fout: Toegang geweigerd

Een 403 foutmelding betekent dat de server het verzoek van de bezoeker heeft ontvangen, maar dit niet kan uitvoeren omdat de bezoeker geen toestemming heeft om toegang te krijgen tot de gevraagde bron. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de bezoeker geen geldige referenties heeft of als de server bepaalde IP-adressen of gebruikersagenten blokkeert.Om de 403-fout op te lossen, moet de bezoeker de referenties controleren en ervoor zorgen dat deze correct zijn. Als de bezoeker geen referenties heeft of deze zijn vergeten, moet hij of zij de benodigde referenties opnieuw aanvragen of opnieuw instellen. Als de bezoeker denkt dat de fout het gevolg is van een IP-blokkade, kan hij of zij proberen het IP-adres te wijzigen of contact opnemen met de website-eigenaar om het probleem op te lossen.

Aanbevolen: 3 webhosting pro­viders met ge­weldige klanten­onder­steuning

Wanneer je serverfouten op je site hebt is het ontzettend handing als je werkt me de beste webhosting providers, want die kunnen je meteen helpen. Hieronder onze aanbevelingen.
  1. SiteGround – SiteGround biedt 24/7 klantenondersteuning via live chat, telefoon en e-mail. Ze staan bekend om hun snelle respons en expertise in het oplossen van technische problemen.
  2. A2 Hosting – A2 Hosting biedt 24/7 klantenondersteuning via live chat, telefoon en e-mail. Ze hebben een uitgebreide kennisbank met nuttige artikelen en video-tutorials om klanten te helpen bij het oplossen van problemen.
  3. Bluehost – Bluehost biedt 24/7 klantenondersteuning via live chat, telefoon en e-mail. Ze hebben een grote kennisbank met veelgestelde vragen, handleidingen en video-tutorials om klanten te helpen bij het oplossen van problemen.

5xx Serverfouten

Een 500 foutmelding betekent dat er iets mis is gegaan met de server, maar dat de oorzaak niet specifiek kan worden geïdentificeerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een fout optreedt bij het uitvoeren van server-side code of als de server overbelast raakt.Om een 500 fout op te lossen, kun je de volgende stappen ondernemen:
  • Controleer de server logs om te zien of er specifieke fouten worden vermeld.
  • Schakel tijdelijk plugins of add-ons uit om te zien of dit het probleem oplost.
  • Neem contact op met de webhosting provider voor ondersteuning.
Daarnaast zijn er ook specifieke codes die je wel iets meer kunnen vertellen over wat er aan de hand is met de server:
  1. HTTP-statuscode 501 Fout: Niet geïmplementeerd De 501-foutmelding betekent dat de server het verzoek van de bezoeker niet kan uitvoeren omdat deze functionaliteit niet is geïmplementeerd. Om de 501-fout op te lossen, moet de website-eigenaar de ontbrekende functionaliteit implementeren.
  2. HTTP-statuscode 502 Fout: Bad Gateway Een 502-foutmelding betekent dat de server een ongeldige of onverwachte reactie heeft ontvangen van een andere server waarmee het communiceerde bij het verwerken van het verzoek. Om de 502-fout op te lossen, moet de website-eigenaar of beheerder contact opnemen met de webhostingprovider om te onderzoeken wat er fout is gegaan.
  3. HTTP-statuscode 503 Fout: Service niet beschikbaar Een 503-foutmelding betekent dat de server tijdelijk niet beschikbaar is omdat deze overbelast is of onderhoud uitvoert. Om de 503-fout op te lossen, moet de website-eigenaar of beheerder wachten tot de server weer beschikbaar is.
  4. HTTP-statuscode 504 Fout: Gateway Time-out Een 504-foutmelding betekent dat de server geen reactie heeft ontvangen van een andere server waarmee het communiceerde bij het verwerken van het verzoek. Om de 504-fout op te lossen, moet de website-eigenaar of beheerder contact opnemen met de webhostingprovider om te onderzoeken wat er fout is gegaan.
  5. De codes 505 en 506 zijn gereserveerd voor toekomstig gebruik en hebben momenteel geen specifieke betekenis.
  6. HTTP-statuscode 507 Fout – Insufficient Storage, die aangeeft dat de server onvoldoende opslagruimte heeft om het verzoek te verwerken.
  7. HTTP-statuscode 508 Fout – Loop Detected, geeft aan dat de server een oneindige loop heeft gedetecteerd terwijl deze het verzoek verwerkt.
  8. HTTP-statuscode 509 Fout – Bandwidth Limit Exceeded, geeft aan dat de server de toegestane bandbreedtelimiet voor de website heeft overschreden.
  9. HTTP-statuscode 510 Fout – Not Extended, geeft aan dat er extra uitbreidingen nodig zijn voor de server om het verzoek te verwerken.
  10. HTTP-statuscode 511 Fout – Network Authentication Required, geeft aan dat het verzoek authenticatie vereist voor toegang tot het netwerk. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij openbare WiFi-netwerken die gebruikers vereisen om in te loggen voordat ze toegang krijgen tot internet.

Conclusie

Serverfoutcodes kunnen frustrerend zijn voor zowel website-eigenaren als bezoekers. Het begrijpen van de betekenis van deze foutcodes en hoe deze kunnen worden opgelost, is belangrijk om ervoor te zorgen dat een website goed functioneert en toegankelijk is voor bezoekers. Als u problemen ondervindt met een serverfout, moet u altijd contact opnemen met de webhostingprovider of website-eigenaar voor hulp bij het oplossen van het probleem.