Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een domeinnaam kopen in 2023

Door Daan de Jong

Een website beginnen? Het verkrijgen van een domein is een van de eerste dingen die u moet doen.

In dit artikel laat ik je precies zien hoe je een domeinnaam koopt en hoe je in de eerste plaats een goede kiest. We behandelen het zoeken naar domeinen, registrars, hosting en zelfs enkele manieren om een gratis domeinnaam te krijgen.

En ja, je kunt het allemaal, zelfs als beginner – je hoeft geen techneut te zijn om de stappen te volgen.

“Je hoeft geen techneut te zijn of een ervaren SEO expert om een goede domeinnaam te kopen.”

Wat is een domeinnaam?

Domeinnamen zijn een gemakkelijke manier om op internet te surfen zonder IP’s te onthouden.

Een IP-adres is net als een straatadres: u kunt het in uw browser typen en het zal u naar de website “brengen”. Maar dit systeem gebruikt reeksen getallen en ze zijn niet gemakkelijk te onthouden. Dat is waar het Domain Name System (DNS) om de hoek komt kijken, waarbij cijfers worden vervangen door woorden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een domeinnaam?

U wilt dus een domeinnaam kopen. Je kunt elk woord of elke zin kiezen die je wilt, zolang iemand anders het niet al gebruikt.
Maar sommige zijn beter dan andere – ze zijn meer memorabel, helpen uw branding, genereren verkeer, wekken kopersvertrouwen op, enz. Hier leest u hoe u een domeinnaam krijgt die bij u en uw bedrijf past.

Lengte

Domeinnamen zijn er om het leven van internetgebruikers gemakkelijker te maken. Verpest de ervaring niet door te lange, moeilijk te spellen en moeilijk te onthouden woorden te kiezen.

U kunt een domein kopen met maximaal 63 tekens voor de punt, maar dat betekent niet dat u dat moet doen.

Er is geen “gouden getal” als het gaat om de lengte van de domeinnaam, maar het kort en krachtig houden is een goede regel om te volgen. Zorg ervoor dat het woord ook gemakkelijk te spellen is en idealiter uw merk vertegenwoordigt (daarover later meer).

Relevantie van zoekwoorden

Trefwoorden zijn zoektermen die mensen typen in zoekmachines zoals Google. Ze vormen de hoeksteen van zoekmachineoptimalisatie (SEO), omdat ze je helpen gevonden te worden.

Koop een domeinnaam met relevante zoekwoorden – het is een geweldige manier om de positie van zoekmachines te verbeteren. Bovendien houdt het u on-brand en gedenkwaardig, die beide belangrijk zijn voor zakelijke websites.

Branding

Uw domeinnaam is een element van branding, en ook een belangrijk element.
Als je al een gevestigd merk hebt, gebruik dat dan. Uw terugkerende klanten zullen u herkennen en nieuwe mensen zullen u onthouden.

Als je net begint, koop dan een domeinnaam die branding combineert met zoekwoordrelevantie. Op deze manier kun je die zoete SEO-sappen laten stromen, terwijl je toch een herkenbaar merk neerzet.

De site van Nike is bijvoorbeeld nike.com omdat ze al een bekend merk zijn. BesteWebhost.nl is ook een merknaam, maar het vertelt je ook wat we doen door middel van trefwoorden.

Top-level domeinen

Top-level domeinen (TLD) zijn wat na de punt in de naam van een website komt.

Er zijn de populaire keuzes: .com, .net en .org. De landcode-topniveaudomeinen zijn .nl, .co.uk, .ca, .au, enz. En dan omvatten “nieuwe” topniveaudomeinen zaken als .shop, .health, .studio, enz.

Dus, welke moet je kiezen?

In de meeste gevallen is een .com-domein de beste optie. Domeinregistratie voor .com’s is niet zo duur als sommige mensen denken (je kunt er een krijgen voor minder dan € 10). En het is misschien wel de meest bekende en gerenommeerde TLD waar je voor kunt gaan.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Tech startups gaan meestal voor een .io-domein; non-profitorganisaties hebben de neiging om .org te kiezen; onderwijsinstellingen kunnen .edu gebruiken, enz. Je kunt ook een achtervoegsel kiezen dat je naam compleet maakt, net zoals de eigenaren van bit.ly dat bijvoorbeeld deden.

Voor het grootste deel is .com echter de meest veelzijdige en universeel erkende optie.

Een domeinnaam kopen

Laten we het nu hebben over waar u domeinnamen kunt kopen en hoe.

Domeinbeschikbaarheid

Allereerst: is uw naam naar keuze beschikbaar?

Om de beschikbaarheid van het domein te controleren, gaat u naar de registrar en typt u de gewenste naam om te zien of u deze kunt kopen.

U kunt ook een domeincontrole uitvoeren als u deze via uw hostingprovider krijgt. Typ het opnieuw en kijk of het beschikbaar is – zo eenvoudig is het.

Als iemand uw naam al heeft geregistreerd, kunt u:

  1. Accepteer dit en kies een andere.
  2. Doe een bod om het af te kopen.

Domein kraken is wanneer mensen namen kopen in populaire niches in de hoop ze door te verkopen. Het is technisch gezien illegaal, maar wordt zelden vervolgd. Als uw gewenste naam al in gebruik is, zijn opgeven of betalen van de oorspronkelijke koper vrijwel uw enige opties.

Koop het domein

Als u met een speciale registrar zoals Namecheap gaat, is het verkrijgen van een domein eenvoudig. Kies gewoon degene die je wilt, voeg het toe aan de winkelwagen en reken af.

Voor de domeinnaamregistratie moet u enkele persoonlijke gegevens verstrekken. Schrik niet als je naar je thuisadres wordt gevraagd: registrars moeten die informatie verzamelen voor veiligheidsdoeleinden, maar ze hebben wel systemen om het openbaar te houden. Op deze manier kunt u uw domein hebben zonder ongewenste spam aan te trekken.

Als u een naam krijgt via uw hostingprovider, vindt het registratieproces plaats terwijl u de service instelt. Hoe dan ook, het gaat nog steeds via de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), dus het vereist enkele persoonlijke gegevens.

Hoe krijg je een gratis domeinnaam?

Sommige hostingproviders geven je een gratis naam wanneer je hosting koopt. Dat is vrijwel de enige manier om een gratis aangepast domein te krijgen.
Je kunt ook naar websitebouwers gaan en een gratis pagina maken, zolang je het goed vindt dat hun branding erop staat. Gratis Wix-sites hebben bijvoorbeeld de .wix.com-extensie. Onnodig te zeggen dat dit niet ideaal is voor een professionele website, maar het geeft je een voorproefje van wat het is om een website te bouwen en te onderhouden.

De beste domeinregistreerders

Deze registrars zijn in wezen toegewijde “winkels” met domeinnamen. Je gaat naar hen toe, zegt wat je zoekt en ze zullen het aan jou verkopen.
Dus, naar welke registrar moet je gaan?

Ik raad Namecheap ten zeerste aan voor (zoals de naam al doet vermoeden) de goedkoopste domeinregistratie. Ga gewoon naar namecheap.com en typ uw idee. Je vindt talloze .com’s voor minder dan $ 10, evenals een breed scala aan “exotische” domeinen zoals .bargains, .cleaning, .lawyer, enz.
Je kunt GoDaddy ook gebruiken om een domein te kopen, of je nu een nieuwe wilt registreren of wilt deelnemen aan een veiling voor een bestaande naam. Hoewel GoDaddy zichzelf op de markt brengt als een plek voor goedkope domeinen, is het duurder dan Namecheap, dus zorg ervoor dat je rondkijkt voor de beste deal.

Een andere plek om naartoe te gaan is Google Domains, hoewel ze, nogmaals, zeker niet de goedkoopste domeinregistreerder zijn.

We hebben ook een volledige ranglijstbeoordeling van registrars. Bekijk het voor nog meer aanbevelingen.

Domeinhosting

Nu we de eerste manier hebben besproken om een domeinnaam te registreren – via een speciale registrar – laten we het hebben over uw andere opties:


Moet u een domein apart van websitehosting kopen?


Veel hostingproviders geven u een gratis domeinnaam zodra u zich op hun diensten abonneert. Het is een leuke deal – en erg handig omdat er geen extra instellingen voor nodig zijn. Het domein dat u koopt, is al toegewezen aan de hostingprovider.

Als u slechts een enkele website start, zoals een blog of een pagina voor uw bedrijf, hoeft u niet naar een externe provider te gaan. Uw hostingbedrijf geeft u de naam gratis en u hoeft zich geen zorgen te maken over het instellen ervan.

Als u echter meer dan één website wilt maken, zijn domeinregistreerders misschien een betere manier om te gaan. Ze bieden vaak betere deals en zelfs opties voor bulkdomeinaankoop – en de besparingen lopen erg snel op.

Domein doorverkopen

Nu u weet hoe u een domein moet kopen, gaan we het hebben over doorverkopen.

Dit is precies hoe het klinkt:

Iemand anders heeft de naam die je wilt en ze zijn bereid om het aan je te verkopen. Op sommige plaatsen is dit illegaal – of in een juridisch grijs gebied – vooral als de oorspronkelijke eigenaar het domein alleen heeft gekocht om het te verkopen.


Maar als iemand anders uw gewenste naam bezit, is de enige manier om deze te krijgen door te verkopen.

Het domeinregister (bijv. Namecheap of GoDaddy) kan u helpen een aanbieding te doen, zelfs als deze wordt aangenomen. GoDaddy heeft bijvoorbeeld een veilingmarktplaats waar u kunt bieden op geregistreerde domeinen. Sommige verkopers hebben een prijs vermeld, terwijl andere alleen per aanbieding werken.

“Als iemand je gewenste naam bezit, is de enige manier om deze te krijgen als ze hem je doorverkopen.”

Laatste gedachten

Weten hoe u een domeinnaam koopt en de juiste kiest, zijn enkele van de belangrijkste “eerste stappen” wanneer u uw eigen website begint. Of je nu een blog maakt voor je hobby of een professionele pagina voor een bedrijf, de domeinnaam is hoe mensen je zullen vinden.

Het eenvoudig, merkgebonden en gemakkelijk te onthouden houden is essentieel voor het genereren van verkeer en het verbeteren van de gebruikerservaring. Neem dus de tijd om de beste optie voor u te kiezen.

Websiteregistratie is snel genoeg via een registrar of een hostingprovider, dus branding zou echt uw eerste focus moeten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *